index
BIO UUTISET KEIKAT AUDIO & VIDEO GALLERIA MEDIA VIERASKIRJA LINKIT KONTAKTI IN ENGLISH

Julkaistu Keskisuomalaisessa 24.10.2008

Tulkoon taas rock

On kuulemma vain yhteensattumaa, että tribuuttibändi Dirty Deeds Indeed keikkailee uuden AC/DC -levyn ilmestymisen aikaan.

JYVÄSKYLÄ
Petja Savoila
Kun maailman suurimpiin rockyhtyeisiin lukeutuva AC/DC julkaisee studioalbumin, on rauta taottavan kuumaa myös kyseistä legendaa lainaaville coverbändeille.

AC/DC-tribuuttiyhtye Dirty Deeds Indeedin tapauksessa ei voida tosin puhua mistään päiväperhon opportunismista. Vuonna 1995 perustettu jyväskyläläisyhtye liikahtaa lokakuussa sijoiltaan kahden keikan verran, joista toinen on tänään Jyväskylässä ravintola Red Neckissä.

Yhtye esiintyi kotikonnuillaan edellisen kerran kesäkuussa 2007, joten illan suhteen on odotuksia.

- Jos ei ole tupa täynnä, niin emme soita tässä kaupungissa enää koskaan, lataa Dirty Deeds Indeed -kitaristi Juho Hämäläinen.

Ensin keikka,
sitten bändi

Tästä tuskin on pelkoa. Dirty Deeds Indeed on vetänyt säännönmukaisesti pienempiä klubeja täyteen ja yhtenä Suomen pitkäikäisimmistä tribuuttiyhtyeistä tunnustetusti laadukas esiintyjä.

Dirty Deeds Indeedin volttimittari värähti eloon vuonna 1995. Hämäläinen tuskaili kaverinsa Sami Määtän kanssa, että pitäisi päästä soittamaan hyvää musiikkia.
Tästä syntyi idea keikasta, jolla esitettäisiin kummankin herran diggailurepertuaarissa suurta arvostusta nauttivaa AC/DC:ta.

- Soitettiin Pub Markuksessa, joka oli yksi Bar 68:n edeltäjistä. Sovittiin ensin keikka ja sitten kasattiin bändi. Kolmet treenit ehdittiin vetää ja siltä se sitten kuulostikin, Määttä hekottaa.

Laulajaksi bändiin löytyi Hämäläisen ja Määtän tuttu jo kouluajoilta, Timo Heinonen. Rytmiryhmä yhtyeessä vakiintui vasta vuonna 2001. Bassoa soittaa nyt Tero Tuovinen ja rummuissa on Teemu Auvinen.

Rockin
pahat pojat

Dirty Deeds Indeed soittaa AC/DC:n vuonna 1980 edesmenneen laulajan Bon Scottin aikaista tuotantoa.

- AC/DC tiivistää paha poika -rokkauksen ytimen. Musiikista oli riisuttu kaikki balladit ja glam, joka siihen aikaan oli valtavirtaa, Määttä miettii.

Dirty Deedsia määrittää tribuuttibändinä erityisesti rasavillin miehekäs meininki, joka ei ole yhtyeen esikuvallekaan täysin vierasta.

- Jos niitä sanoituksia lukee niin huomaa, että ne on tehty kieli poskessa. Niitä kappaleita on yksinkertaisesti hauska soittaa, kaksikko kuvailee.

Mitenkäs se nykyisen laulajan, Brian Johnsonin aikainen AC/DC puree?

- Ihan hyvää musiikkia, äijät höröttävät.

Entäpä tuore AC/DC -levy Black Ice?

- Onhan se raikas tuulahdus. Kaiken supertuotetun hevin seassa, joka tuntuu olevan tämän päivän pop-musiikkia, uusi AC/DC on tosi roots-kamaa, Määttä heittää.

Poweragesta
on 30 vuotta

Määtän mukaan Dirty Deeds Indeedin idea ei syntyessään ollut niin väsynyt kuin nykyään, jolloin joka toinen klassikkostatusta nauttiva rockyhtye on saanut kotikutoisia jäljittelijöitä.

- Olisihan se kiva olla Suomen ainoa AC/DC -tribuuttibändi. Nyt niitä on tullut muutama lisää, mutta meihin verrattuna ne on köykäisiä räpeltäjiä, terveisiä vaan, Hämäläinen huikkaa.

- Osaa ne soittaa ja laulaa, mutta missä on se kokonaisvaltainen heittäytyminen, Määttä kysyy.

Lainabändejä on Määtän ja Hämäläisen käsityksen mukaan nykyään melkoinen määrä, mutta suurin osa niistä on lyhytaikaisia projekteja.

- Me ollaan bändi ja meidän kaltaisia yhden asian juttuja ei hirveästi ole, Hämäläinen kertoo.

Tänään Red Neckissä kuullaan AC/DC:ta konseptin kautta.

- Soitetaan suurin osa Powerage-albumista, jonka julkaisusta tuli toukokuussa 30 vuotta. Siihen päälle soitetaan toki kovimpia klassikoita muilta levyiltä, kaksikko miettii.

Kuvateksti1: Dirty Deeds Indeed tunnetaan paitsi vekkulista menosta, niin myös kokonaisvaltaisesta heittäytymisestä.

Kuvateksti2: Hyvä keikka, hyvä meininki. Vasemmalla Tero Tuovinen, sitten Juho Hämäläinen, Timo Heinonen, Teemu Auvinen ja Sami Määttä.


TAKAISIN MEDIAAN