index
BIO UUTISET KEIKAT AUDIO & VIDEO GALLERIA MEDIA VIERASKIRJA LINKIT KONTAKTI IN ENGLISH

Julkaistu Keskisuomalaisessa 19.2.2005Kymmenen vuotta yhtä juhlaa

AC/DC-tribuuttibändi Dirty Deeds Indeed juhlistaa kymmenvuotista taivaltaan minikiertueella. Samalla yhtye kunnioittaa innoittajansa kuoleman 25-vuotispäivää.


JYVÄSKYLÄ
Iikka Hackman

Australialaisbändi AC/DC:n ensimmäisen levyllä esiintyneen laulajan Bon Scottin kuolemasta tulee lauantaina kuluneeksi 25 vuotta. Viidelle yhtyeen ensilevylle väkevän puumerkkinsä jättänyt Scott kuoli traagisesti ystävänsä auton takapenkille tukehduttuaan omaan oksennukseensa Lontoossa 19.2.1980.

Sami Määttä ja Teemu Auvinen olivat tuolloin pikkupoikia, joiden musiikilliset intressit olivat vielä lastenlauluosastolla. Nyt he soittavat jyväskyläläisessä Dirty Deeds Indeed -bändissä, joka mättää keikoilla Bon Scottin aikaista aussirokkia. Yhtälö on mielenkiintoinen. AC/DC:n ymmärtää, mutta miksi juuri Bon Scottin AC/DC?

– Nämä bändin ensilevyt muokkasivat bluespohjaisen rähinärockin tyylin. 70-luvun AC/DC on eräänlaisen tyylisuunnan kivijalka, Määttä määrittää.

– Vaikka Brian Johnsonin aikainenkin materiaali on hyvää, se on vaihtelevamman tasoista. Me ollaan otettu tietty linja, tavallaan jäädytetty tilanne vuoteen 1980. Näin keikoistakaan ei tule yleisön huutoäänestyksellä hittijukebokseja.

Toinen tausta tribuuttibändille löytyy legendasta itsestään.

– Bon Scott oli niin originaali hahmo. Ensimmäinen tämmöinen bad boy -rokkari, oikein kunnon keulakuva, Määttä sanoo.

Yhtä juhlaa
joka keikka

Scottin kuolemasta on lauantaina kulunut 25 vuotta, mutta samalla tulee kuluneeksi myös kymmenen vuotta Dirty Deeds Indeed -keikkoja. Kokemus on hionut bändin shown kuosiinsa.

– Kyllä tässä ollaan tohkeissaan bändin nykyvireestä. Kun porukka on ollut kymmenen vuotta kasassa ja samalla kokoonpanollakin viisi, niin kyllähän se homma jo toimii, rumpuja keikoilla mäiskivä Auvinen toteaa.

– Tarkoitus on pikkuhiljaa lisätä keikkaa kun on nyt saatu vakituinen kokoonpano joka todella toimii, säestää Määttä.

Viime vuonna Dirty Deeds Indeed esiintyi seitsemällä keikalla. Treenitahtikaan ei ole este muun vapaa-ajan vietolle.

– Ei hirveesti treenata. Sanotaan, että rauhallisesti. Bändi on osittain levittäytynyt aika laajalle alueelle ja keikkojakin on harvakseltaan. Yksissä reeneissä ne on yleensä saatu kasaan, Määttä tarkentaa.

– Ollaan perinteisesti pidetty yhdet asianmukaisen pitkät treenit ja lähdetty keikalle, Auvinen nauraa.

Biisit löytyvät silti harjoitellessa nopeasti, sillä ne pysyvät kaikilla vankasti takaraivossa. Vaikka keikkatahtia on tarkoitus varovaisesti tiivistää, ei yhtye suunnittele kalenterin täyttämistä aussirokin paukutuksella.

– Jokaisella meillä on muitakin bänditouhuja, mutta ei tämä silti ole mikään projektiluonteinen homma. Ihan sitä kovinta juttua nämä keikat on. Vaikka keikkamääriä vähän kasvatetaan, ollaan liikkeellä sillä mielellä, että jokainen keikka on tapaus. Ei mitään rutinoitumista tai leipääntymistä, vaan yhtä juhlaa, Auvinen julistaa.

Minikiertue
huipentuu Jyväskylään

Dirty Deeds Indeedin alkuperäisviisikosta lauteille hyppäävät tulevillakin keikoilla laulaja Timo Heinonen ja kitaristit Juho Hämäläinen ja Määttä. Basisti Tero Tuovinen ja rumpali Auvinen esiintyivät porukassa ensimmäistä kertaa keväällä 2001. (Tero soitti ensimmäisen keikkansa oikeasti kyllä jo lokakuussa 2000, ddi-huom.) Jäsentenvaihdokset eivät ole voineet olla vaikuttamatta soittofiilikseen.

– Tottakai se vaikuttaa kun joku muuttaa tai jotain ei kiinnosta. Tämänlaisessa meiningissä ei ole mitään hyötyä vaikka olisi kuinka taitava soittaja. Jos ei tunne AC/DC:tä oikeasti omakseen ja soita kybällä, se näkyy kyllä. Nyt on se hyvä tilanne, että kaikki bändin jätkät todella diggailee meininkiä, Määttä kertoo.

– Omasta puolesta voin sanoa, että jos tykkää tästä musiikista niin paljon kuin mä ja pääsee soittamaan bändissä jonka kanssa ei todellakaan tarvitse hävetä minkään AC/DC-porukan rinnalla, fiilis on mahtava. Treenitkin on meille jo tapaus. Niin kauan kuin mä olen ollut tässä bändissä, se on ollut yhtä juhlaa, Auvinen laukoo.

Pakkohan se on tällä vakuuttelulla uskoa. Highway to hellin ja TNT:n luukuttaminen hyvässä porukassa hyvälle porukalle on yhtä juhlaa. Eritoten jos on AC/DC-fani henkeen ja vereen itsekin.

Siitä päätellen, että lauantaiselle Lutakon keikalle on tulossa ihmisiä Raumalta saakka taitaa yleisö kokea keikat samoin. Yhtenä juhlana.

Torstaina Helsingistä käynnistyvä kiertue johtaa Kuopion kautta Jyväskylään. Määttä pitää järjestystä hyvänä, sillä nyt kiertue päättyy Lutakkoon ja bändi on hänen mukaansa takuuvarmasti huikeassa iskussa.

– Tarkoituksena on järjestää kaikkien aikojen paras show, ennen keikkaa näytetään valkokankaalta muun muassa Bon Scottin haastattelu. Luvassa on spektaakkeli, joka kannattaa ehdottomasti lähteä katsomaan, mainostaa Teemu Auvinen.

Kuvateksti:
Dirty Deeds Indeed soittaa AC/DC:n klassikoita, joiden bändi itse kehuu olevan parasta mahdollista bilemusiikkia.


TAKAISIN MEDIAAN